Thursday 22 September 2016

Η κυρία με το σκυλάκι (Dama s sobachkoy 1960)

Τρυφερό ρομαντικό δράμα του Λευκορώσου σκηνοθέτη Γιοσίφ Κέιφιτς . Η ταινία, αποτυπώνει τα διλήμματα, τον πόνο και τα αδιέξοδα ενός παράνομου ζευγαριού. Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τσέχωφ, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές έργου του στον κινηματογράφο και μια από τις σημαντικότερες ταινίες του σοβιετικού κινηματογράφου (Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 1960). Την ερμηνεύουν δυο μεγάλα ταλέντα της σοβιετικής οθόνης:  Η Ίγια Σάβινα και ο Αλεξέι Μπατάλοφ.



Περίληψη
Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Γιάλτας. Η ΄Αννα Σεργκέγιεβνα, μικροπαντρεμένη Ρωσίδα από την επαρχία (΄Ιγια Σάβινα), συναντά  στη Γιάλτα τον  Ντμίτρι Γκούρωφ έναν Μοσχοβίτη φιλόλογο (Αλεξέι Μπατάλοφ).  Κι οι δυό τους είναι παγιδευμένοι, σε γάμους ρουτίνας δίχως χαρά. Μεταξύ τους  ξεκινά ένας δεσμός που μοιάζει να είναι προϊόν της ρομαντικής ατμόσφαιρας της Γιάλτας. Οι διακοπές τελειώνουν ο άντρας επιστρέφει στη Μόσχα και η γυναίκα στην άχαρη ζωή της μικρής επαρχιακής πόλης.  Μολονότι οι δύο ερωτευμένοι θα αποτολμήσουν κάποιες ακόμα συναντήσεις,  η εξώγαμη σχέση τους είναι αδιέξοδη και εκ των προτέρων καταδικασμένη να λήξει...   
Ο Τσέχωφ στο διήγημά του είχε χαρακτηρίσει τους ήρωές του «πουλιά κλεισμένα στο ίδιο κλουβί» που δεν τολμούν να πετάξουν προς την ελευθερία και τη χαρά της ζωής».
Ο Κέιφιτς, από τους πρωτεργάτες του ιστορικού ρεαλισμού, πετυχαίνει μια εξαιρετική αναπαράσταση της ατμόσφαιρας εποχής Τσέχωφ και σκιαγραφεί με ποιητική μαεστρία το πορτραίτο δυο  ανθρώπων, παγιδευμένων στο δόκανο μιας καθημερινότητας που δεν μπορούν ή δεν τολμούν να αλλάξουν.

Δείτε την με ελληνικούς υποτίτλους εδώ:



Φωτογραφίες και αφίσες:









No comments:

Post a Comment